Sosyal Medya

TR-METALENDEKS Haziran 2024 Raporu Duyurusu

TR-METALENDEKS Haziran 2024 Raporu Duyurusu

TR-METALENDEKS Haziran 2024 Raporu Duyurusu

TR-METAL ENDEKS HAZİRAN AYINDA ÇALIŞMA GÜN SAYISININ AZALMASI İLE GERİLEDİ

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği tarafından hazırlanan “TR-METALENDEKS” Türkiye Metal Sanayi İhracat Endeksi haziran ayı sonuçları açıklandı. Haziran ayında ihracatta önemli bir düşüş gerçekleşirken çalışma gün sayısındaki önemli gerileme ihracatı sınırlamıştır. Geçen yılın aynı ayına göre de 3 çalışma günü daha az yaşanmıştır.  

Böylece TR-Metal Endeksi   Nisan-Haziran döneminde yüksek bir dalgalanma göstermiştir. Nisan ayında da çalışma gün sayısı azalmış ve endekslerde düşüşler yaşanmıştı. Mayıs ayında ise çalışma gün sayısının normalleşmesi ile endekslerde sıçrama görülürken, haziran ayında yeniden gerilemeler yaşanmıştır. Çalışma gün sayılarının değişimi ihracat performanslarını da gölgelemektedir.   

Haziran ayında ihracat pazarlarında durgunluk devam ederken beklenen toparlanma ötelenmiştir. Özellikle siyasi ve jeopolitik gelişmeler pazarları baskılamaya başlamıştır.   

 

Metal Sanayi İhracat Miktar ve Değer Endeksinde Gerileme  

Metal sanayi ihracat miktar endeksi haziran ayında önemli bir düşüş göstermiştir. İhracat miktar endeksi haziran ayında çalışma gün sayısının önemli ölçüde azalması ile düşüş göstermiştir. Endeks mayıs ayında 150,6 puan iken 2024 haziran ayında 115,2 puana inmiştir.

Miktar endeksi haziran ayında çalışma gün sayısının azalmasının olumsuz etkilerini yaşarken pazarlarda da durgunluk devam etmiştir. TL’de değerlenme de sıkıntı yaratmaktadır.  

Metal sanayi ihracat değer endeksi haziran ayında önemli ölçüde gerilemiştir. Değer endeksi miktardaki düşüşe bağlı olarak gerileme göstermiştir. Haziran ayında değer endeksi 179,8 puandan 139,2 puana inmiştir. İhracat birim fiyatlarındaki sınırlı artışa rağmen ihracat değer olarak düşüş yaşamıştır.   

Metal sanayi ihracat birim değer endeksi haziran ayında sınırlı ölçüde yükselmiştir. Endeks mayıs ayında 119,4 puan iken haziran ayında 120,9 puana çıkmıştır. Haziran ayında dünya metal fiyatlarında gerilemeler gerçekleşmiştir. Ayrıca ihracat pazarlarında fiyatların düşürülmesi baskısı sürmektedir. Bu ortamda ihracat birim fiyatları artmıştır. 

İhracat ortalama birim fiyatları mayıs ayında 4,46 dolar/kg iken haziran ayında 4,52 dolar/kg olarak gerçekleşmiştir. Haziran ayında dünya metal fiyatları düşmüştür. Bakır ve alüminyum ile demir çelik fiyatları gerilemiştir. Fiyatlardaki düşüşe rağmen ihracat birim fiyatları korunmuştur.

Metal ihracatı değer olarak miktar ve fiyat gelişmelerine bağlı kalmaya devam etmektedir. İkinci çeyreğin son ayında çalışma gün sayısının yine önemli ölçüde azalması ile ihracatta miktar ve değer olarak düşüş yaşanmıştır. İhracat pazarları durağan kalmaya devam etmektedir. Metal fiyatları düşüşleri de olumsuz yansımıştır. 

Talep tarafında ikinci çeyrekte beklenen toparlanma olmamıştır. İhracat pazarlarında faiz indirimleri ötelenmektedir. Siyasi ve jeopolitik gelişmeler de toparlanmayı baskılayacaktır. Metal fiyatları bir süre daha durağan kalacaktır. Üçüncü çeyrekte durağan pazarlar beklenmektedir ve bu ihracatı yine olumsuz etkileyecektir. 

 

Alınan İhracat Siparişleri Yeniden Geriledi

Alınan ihracat siparişleri haziran ayında sınırlı düşüş göstermiştir. Pazarlarda durağanlık devam etmiştir. Siyasi ve jeopolitik gelişmeler pazarları baskılamaktadır. Çalışma gün sayısının azalması da etkili olmuştur.

Haziran ayında alıcıların fiyat baskısı ve fiyat indirim talepleri devam etmiştir. Haziran ayında artan rekabet baskısı ile de alınan siparişlerde ihracat birim fiyatları düşmüştür. Sipariş alınan müşteri sayısındaki genel daralma eğilimi yavaşlayarak sürmektedir.  Haziran ayında sınırlı düşüş devam etmiştir. 

Alınan ihracat siparişlerindeki kar marjları artan küresel rekabetin de etkisiyle gerileme eğilimi içindedir.  Ancak haziran ayında kar marjlarında düşüş önemli ölçüde durağanlaşmıştır.  Alınan ihracat siparişlerinde tahsilat süreleri haziran ayında çok sınırlı ölçüde uzamıştır. 

Yurtiçinden alınan siparişler haziran ayında yavaşlayarak düşmüştür.  Ekonomide uygulamaya başlanan sıkılaştırma politikalarının etkileri görülmektedir. Çalışma gün sayısının azalması da etkili olmuştur. Üretim haziran ayında düşmüştür. Çalışma gün sayısının azalması üretimi olumsuz etkilemiştir.

 

Daha Temkinli Stok Yönetimi

Hammadde ve girdi stokları bir önceki aya göre sınırlı artış göstermiştir. Haziran ayında yurtiçi ve ihracat siparişlerindeki gerileme nedeniyle hammadde ve girdi stokları giderek durağanlaşmaktadır.  Nihai ürün stokları son aydır durağanlaşmıştır. Yurtiçi ve yurtdışı zayıf talep nihai ürün stoklarında durgunluğa neden olmaktadır.

 

Temmuz Ayında Siyasi ve Jeopolitik Gelişmeler Pazarları Olumsuz Etkileyecek, TL’de Değerlenme de Olumsuz Etki Kaynağı, Çalışma Gün Sayısının Normalleşmesi Olumlu Olacak

Temmuz ayında başta Avrupa olmak üzere seçim sonuçlarının yarattığı siyasi etkiler ihracat pazarlarımızı olumsuz etkileyecektir. Yaklaşan ABD seçimleri de etkisini artıracaktır. İran seçimleri ve orta doğudaki çatışma boyutu yakından izlenmektedir.  Faiz indirimleri de ötelenmektedir.  Bu nedenle en azından temmuz ayında pazarlarda toparlanma çok sınırlı kalacaktır. Metal fiyatları da durağan kalacaktır. Temmuz ayında Türk lirasının değerlenmesi ihracatçılar için en önemli kısıt olacaktır. Dezenflasyon süreci ve etkileri de yakından izlenecektir. En önemli olumlu gelişme ise çalışma gün sayısının normalleşmesi olacaktır.

DİĞER PROJELER

Yabancı Öğrenci Projesi
Detaylı Bilgi
Genç İhracatçılar Projesi
Detaylı Bilgi
İDDMİB Kobi İhracat Mentorlüğü
Detaylı Bilgi
Site Design & Technology by
http://sirius.com.tr/