Sosyal Medya

TR-METALENDEKS Mart Raporu Duyurusu

TR-METALENDEKS Mart Raporu Duyurusu

TR-METALENDEKS Mart Raporu Duyurusu

«TR-METALENDEKS», TÜRKİYE METAL SANAYİ İHRACAT ENDEKSİ İLK ÇEYREĞİ YÜKSELİŞ İLE KAPATTI

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği tarafından hazırlanan TR-METALENDEKS», Türkiye Metal Sanayi İhracat Endeksi ilk çeyreği yükseliş ile kapattı. Yeni yıla gerileme ile başlayan endeks şubat ayından sonra mart ayında da artış göstererek toparlanma için ümit vermiştir. 

 

Mart Ayında Pazarlarda Toparlanma İşaretleri, Metal Fiyatlarında ise Sınırlı Artışlar Yaşandı

Küresel ekonomide sıkı para politikalarının küresel talebe ve mal ticaretine yarattığı baskı sürmektedir. Buna karşın mart ayında enflasyonlardaki düşüşler ile büyük merkez bankalarının faiz indirimlerine ilişkin takvimleri giderek daha net hale gelmiştir. Büyük merkez bankalarının haziran ayında ilk faiz indirimlerini yapabilecekleri öngörülmektedir. Buna bağlı olarak küresel talepte de toparlanma beklentisi oluşmaya başlamış, metal fiyatlarında da artışlar gerçekleşmiştir. Bakır ve Alüminyum fiyatlarında artışlar daha belirgin olurken çelik fiyatları durağan kalmıştır.

 

Yurtiçinde Döviz Kurlarında Hızlı Yükseliş ve Faizlerde Artış Yaşandı 

Mart ayında yerel seçimler sonrası için döviz kurlarında önemli artışlar olacağı beklentisi ile dövize artan talep oluşmuş ve döviz kurları önemli ölçüde yükselmiştir. Merkez Bankası da dövize talebi yavaşlatmak için faiz oranlarını yüzde 50’ye çıkarmıştır. Döviz kurlarında yüksek bir dalgalanma ve seçim sonrasına ilişkin belirsizlik yaşanmıştır. İhracatçılar maliyet ve fiyat hesaplamasında zorlanmıştır. Buna rağmen metal ihracatı bir önceki aya göre artış göstermiştir.

 

Miktar ve Değer Endeksleri İki Aydır Yükseliyor 

Metal sanayi ihracat miktar endeksi mart ayında yükselmiştir. İhracat miktar endeksi şubat ayından sonra mart ayında da önemli bir artış göstermiştir. Endeks şubat ayında 126,02 puan iken 2024 mart ayında 137,03 puan olarak gerçekleşmiştir. Pazarlarda durgunluk ve zayıf talebin sürmesine rağmen miktar artışı başarı olmuştur. İhracatçılar diğer yandan mart ayında yerel seçimler sonrası için ortaya çıkan farklı beklentilerin etkisi altında kalmıştır.

Metal sanayi ihracat değer endeksi mart ayında yükselmiştir. Değer endeksi de şubat ayından sonra mart ayında da artış göstermiştir. Mart ayında değer endeksi 146,68 puandan 160,09 puana çıkmıştır. İhracat değer endeksindeki artışın nedeni ihracatın miktar olarak önemli artışı ve ihracat birim fiyatlarındaki sınırlı yükseliştir.

Metal sanayi ihracat birim değer endeksi mart ayında sınırlı ölçüde yükselmiştir. Endeks şubat 116,40 puan iken mart ayında 117,27 puan olmuştur. İhracat pazarlarında fiyatların düşürülmesi baskısı sürmektedir. Mart ayında dünya metal fiyatları ise artışlar göstermiştir.

İhracat birim fiyatları şubat ayında 4,35 dolar/kg iken mart ayında 4,38 dolar/kg olarak gerçekleşmiştir. Çoğu alt ürün gruplarında fiyatlar bir önceki aya göre yükselmiştir. Mart ayında metal fiyatlarındaki sınırlı artışlar da ihracat birim fiyatlarını desteklemiştir.

Metal ihracatı ilk çeyrekte pazarlarda zayıf talebe rağmen değer ve miktar olarak artış sağlamıştır. İlk iki ayda zayıf metal fiyatları ise mart ayında sınırlı ölçüde yükselmiştir.  Görece yüksek fiyatlar korunmuştur.

 

İkinci Çeyrekte Talepte Toparlanmanın Başlaması Bekleniyor, Metal Fiyatları da Yukarı Yönlü 

İkinci çeyrekte talep tarafında toparlanmanın başlaması beklentisi bulunmaktadır. İhracat pazarlarında talep ikinci çeyrekte muhtemelen ilk çeyreğin üzerinde gerçekleşecektir. Metal fiyatlarında da sınırlı ve kademeli artış beklenmektedir.

 

İhracat Beklenti Endeksi 2024 Mart Sonuçları

İhracatçılar arasında yapılan beklenti anketi mart ayı sonuçlarında ihracat siparişlerindeki düşüşün önemli ölçüde yavaşlaması ve fiyat artışları ümit vermiştir.  

Alınan ihracat siparişlerinde düşüş mart ayında önemli ölçüde yavaşlamıştır.  Yılın ilk çeyrek döneminde ihracat siparişleri düşüşü giderek durağanlaşmaktadır.  2024 yılının çeyrek döneminde alıcıların fiyat baskısı ve fiyat indirim talepleri devam etmiştir. Buna rağmen mart ayında da alınan siparişlerde ihracat birim fiyatları sınırlı ölçüde yükselmiştir. Sipariş alınan müşteri sayısındaki genel daralma eğilimi yeni yılda da sürmektedir.  Mart ayında düşüş devam etmiştir. 

Alınan ihracat siparişlerindeki kar marjları artan küresel rekabetin de etkisiyle gerileme eğilimi içindedir.  Mart ayında kar marjlarında düşüş yeniden hızlanmıştır. Alınan ihracat siparişlerinde tahsilat süreleri mart ayında çok sınırlı ölçüde uzamıştır.  Yurtiçinden alınan siparişler mart ayında yavaşlayarak düşmüştür.  Ekonomide uygulamaya başlanan sıkılaştırma politikalarının etkileri görülmektedir.

Üretimdeki gerileme mart ayında durağanlaşmıştır. Üretimde mart ayında çok sınırlı düşüş olmuştur. Yurtdışı ve yurtiçinden alınan siparişlerdeki gerilemelerdeki yavaşlama üretimi olumlu etkilemiştir. Türk lirası cinsinden üretim maliyetlerinde artışlar mart ayında sürmüştür.

Mart ayında hammadde ve girdi stokları bir önceki aya göre artmıştır. Yerel seçimler sonrası hammadde ve girdi fiyatlarında artış olacağı beklentileri nedeniyle stoklar daha belirgin şekilde artmıştır.   

Mart ayında nihai ürün stokları bir önceki aya göre sınırlı ölçüde artmıştır. İç ve dış pazardan alınan siparişlerde küçülmenin önemli ölçüde yavaşlaması ile nihai ürün stoku temkinli bir artış göstermektedir.

Bakır ihracat miktar ve değer endeksleri artışlarını mart ayında da sürdürmüştür. Miktar endeksi dört aydır üst üste yükselmiştir. Endeks uzun süre sonra 100 puanın üzerine çıkmıştır. Mart ayında ihracat 21.510 ton olarak gerçekleşmiştir. Miktar artışı talepteki toparlanma için ümit vermektedir. Aylık ihracat 203,5 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Bakır ihracatı birim değer endeksi mart ayında artış göstermiştir. Dünyada bakır fiyatları mart ayında belirgin şekilde yükselmiştir. İhracat birim fiyatları mart ayında yeniden yükselerek 9,46 dolar/kg olmuştur. İkinci çeyrekte talep tarafında toparlanma beklentileri bulunmaktadır. Metal fiyatları da ikinci çeyrekte yukarı yönlü olacaktır.

Alüminyum ihracat miktar ve değer endeksleri mart ayında artmıştır. Böylece miktar ve değer endeksleri üç ay üst üste yükselerek ilk çeyreği artış eğilimi içinde kapatmıştır. Mart ayında 98.986 ton ihracat yapılmıştır. Miktar olarak ihracattaki artış talep tarafında ümit işaretleri vermektedir. Aylık ihracat yeniden 400 milyon doların üzerine çıkmıştır. Dünya alüminyum fiyatları mart ayında sınırlı ölçüde artmıştır. Pazarlarda ihracat birim fiyatlarında baskı sürmektedir. İhracat birim fiyatı mart ayında yeniden 4,07 dolar/kg seviyesine inmiştir. Kızıldeniz etkisi ve navlunlardaki artışın etkisi azalmıştır. 2024 ikinci çeyrek döneminde metal talebinde sınırlı toparlanma beklentisi bulunmaktadır. Diğer yandan Alüminyum fiyatları da ikinci çeyrekte yukarı yönlü olacaktır.

Armatür ihracat miktar ve değer endeksleri mart ayında yükselmiştir. Mart ayında ihracat 58.134 ton olmuştur. İhracatta miktar olarak iki ay üst üste artış ümit vermektedir. 366,2 milyon dolar ihracat yapılmıştır. Değer olarak artışta miktardaki ve özellikle birim fiyattaki yükseliş belirleyici olmuştur. Armatür ihracat birim fiyatı yeni bir zirveye ulaşmıştır. Mart ayında 6,6 dolar/kg olmuştur. Fiyatlar metal fiyatlarındaki gelişmelerden bağımsız kalarak yüksek gerçekleşmeye devam etmektedir. İkinci çeyrekte pazarlardaki talep koşullarında toparlanma beklentisi bulunmaktadır. İhracat birim fiyatlarının zayıf talep koşullarına rağmen yüksek seviyelerinde kalması ümit vermektedir.

Döküm ihracatı miktar ve değer endeksler mart ayında yükselmiştir. İhracat miktar endeksi iki ay üst üste yükseliş göstermiştir. 172.245 ton ihracat yapılmıştır. Aylık ihracat yeniden 1 milyar doların üzerine çıkmıştır. İhracat ilk çeyrekte zayıf talebe rağmen artış göstermeyi başarmıştır. Döküm ihracat birim değer endeksi mart ayında sınırlı ölçüde yükselmiş ve endeks en yüksek üçüncü seviyesinde gerçekleşmiştir. 2024 mart ayında ihracat birim fiyatı 5,89 dolar/kg olmuştur. İkinci çeyrekte talep tarafında toparlanma beklentileri bulunmaktadır. Metal fiyatlarının da artış yönünde olacağı tahmin edilmektedir. İhracat performansında kademeli bir iyileşme olabilecektir. 

Hırdavat ihracatı miktar ve değer endeksleri mart ayında yükselmiştir. Miktar endeksi iki ay üst üste artış göstermiştir. Mart ayında 407.774 ton ihracat yapılmıştır. Aylık ihracat yeniden 1 milyar doların üzerine çıkmıştır. Miktar olarak ihracatta artışlar talep tarafında toparlanma için ümit vermektedir. 2024 mart ayında ise ihracat birim fiyatı 2,55 dolar/kg olmuştur. Pazarlarda yüksek rekabet ve alıcıların fiyat indirim talepleri ile zayıf metal fiyatlarına rağmen birim fiyat artmıştır. İkinci çeyrekte talepte toparlanma beklentisi bulunmaktadır. Metal fiyatlarının da artış eğilimi içinde olacağı tahmin edilmektedir.

Mutfak eşyaları ihracat miktar ve değer endeksleri mart ayında yükselmiştir. İhracat miktar endeksi iki aydır artış göstermiştir. 117.022 ton ihracat yapılmıştır. İhracat 490,4 milyon dolar olmuştur. İhracatın miktar olarak artışı değer olarak ihracatta yükselişe neden olmuştur. Mutfak eşyaları ihracat birim fiyatı 2024 mart ayında sınırlı ölçüde yükselmiş ve 4,19 dolar/kg olarak gerçekleşmiştir. Miktar tarafında ise iki ay üst üste artış talepteki toparlanmaya ilişkin ümit vermektedir. Mutfak eşyaları ihracatında ikinci çeyrek dönemde pazarlarda toparlanma beklentisi bulunmaktadır. Görece yüksek fiyatlar da korunmaya çalışılacaktır.

DİĞER PROJELER

Yabancı Öğrenci Projesi
Detaylı Bilgi
İDDMİB Kobi İhracat Mentorlüğü
Detaylı Bilgi
Genç İhracatçılar Projesi
Detaylı Bilgi
Site Design & Technology by
http://sirius.com.tr/