Sosyal Medya

İhracat Başarı Ödülleri

İhracatın 'Metalik Yıldızları' ödüllerini aldı!

İhracatın 'Metalik Yıldızları' ödüllerini aldı!

‘Türkiye ihracatla büyüyor’

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) 2023 yılında gerçekleştirdiği 12,7 milyar dolarlık ihracata katkı sağlayan başarılı ihracatçıları ödüllendirdi. ‘İhracatın Metalik Yıldızları’nda toplam 74 firma ödül alırken, törene katılan Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak, küresel tüm olumsuz etkilere rağmen Türkiye'nin; üretmeye, istihdam sağlamaya, büyümeye ihracatla devam ettiğini belirtti. İhracatın Türkiye ekonomisinin itici gücü olduğunu kaydeden TİM Başkanı Mustafa Gültepe ise, cari açığın kapanmasında ihracatın kritik önemine dikkat çekti. Finansmana erişimle alakalı zorluklarla karşılaşmaya devam ettiklerine dikkat çeken İDDMİB Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu, "Enflasyonla döviz kurunun aynı paralellikte gitmesi yönünde bir beklentimiz bulunuyor. Ancak rekabetçi kur politikası rekabetçi kalabilmemizi sağlayacaktır." ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz yılı 12,7 milyar dolarlık ihracatla tamamlayan Demir ve Demir Dışı Metaller sektörünün lider kuruluşu İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB), başarılı ihracatçılarını düzenlenen törenle ödüllendirdi. Ödül töreni Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, İDDMİB Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu, sektörün öncü isimleri, dernek ve federasyon başkanlarının katılımı ile gerçekleşti. Toplamda 67 firma 24 kategoride ödüle layık görülürken sektörü temsil eden 28 derneğe de teşekkür plaketleri takdim edildi.

TASARIM YARIŞMASINDA KAZANANLAR BELLİ OLDU

Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) desteği, İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB), İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) ve Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu'nun (ETMK) iş birliğiyle bu yıl 19'uncusu düzenlenen ve toplam 159 başvurunun olduğu tasarım yarışmasının kazananlarına ödülleri takdim edildi. İMMİB Endüstriyel Tasarım Yarışması 2023’ün ‘Afet ve Acil Durum’ temasıyla Metalden Mamul Ürünler ve Plastikten Mamul Ürünler Kategorisi olmak üzere iki kategoride gerçekleştirildiğini duyuran Tecdelioğlu, “Metalden Mamul Ürünler kategorisinin kazananlarına ödüllerini takdim ettik. Küresel rekabette önemli bir avantaj sağlamak, yenilikçi ürünler ortaya koymak ve markalarımızı geliştirmek istiyorsak tasarımı bir enstrüman olarak kullanmak zorundayız.” dedi.

EN ÇOK İHRACAT YAPAN 6. SEKTÖR

2023 yılı ödüllerinin Cumhuriyet'in 100. yılının kutladığı senenin ödülleri olması bakımından ayrı bir önem taşıdığını ifade eden İDDMİB Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu, global etkenlerin yanı sıra 2023 Şubat ayında asrın felaketi olarak tarihe geçen Kahramanmaraş depreminin yaşanmasıyla birlikte oluşan yavaşlamayla hem üretim hem de kapasite kullanım oranlarının düştüğünü ve tüm bunların ihracat rakamlarına olumsuz yansıdığını ifade etti. Tecdelioğlu, yaşanan olumsuzluklara rağmen sanayi sektörleri arasında toplam 12,7 milyar dolar ihracat ile genel ihracattan yüzde 5,6 pay alarak en çok ihracat yapan 6’ncı sektör olduklarının bilgisini paylaştı.

İHRACAT BİRİM FİYATLARINDA ARTIŞ

Yeni yılın ilk iki ayında küresel pazarlardaki durgun talebe, fiyat baskılarına ve jeopolitik sıkıntıların yarattığı talep ve tedarik sapmalarına rağmen TR-METALENDEKS'in olumlu sonuçlar yansıttığı bilgisini paylaşan Tecdelioğlu, "Ocak ayında olumsuz ihracat iklimine karşın miktar ve değer endekslerinde çok sınırlı düşüşler yaşanırken, ihracat birim fiyatları yükselme başarısı gösterdi.  2024 Ocak-Şubat ayını yüzde 5 düşüş ve toplam 1,96 milyar dolar ihracat ile geride bıraktık." dedi.

Jeopolitik ortamın ihracatçıyı zorlamaya devam ettiğini, Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında enerji fiyatlarındaki sıçrama, küresel enflasyonist ortam, geleceğe dair belirsizliklerin Türkiye'nin en büyük ticaret ortağı Avrupa’da ciddi bir durgunluğa sebep verdiğini kaydeden Tecdelioğlu, sektörün etkilendiği bu durumun üzerine İsrail-Filistin arasında yaşananların hem insani yönüyle hem dünya ekonomisi üzerindeki etkisiyle belirsizliklerin artmasına sebep olduğunu dile getirdi. Finansmana erişimle alakalı zorluklarla karşılaşmaya devam ettiklerine dikkat çeken Tecdelioğlu, "Diğer yandan enflasyonla döviz kurunun aynı paralellikte gitmesi yönünde bir beklentimiz bulunuyor. Ancak rekabetçi kur politikası rekabetçi kalabilmemizi sağlayacaktır." ifadelerini kullandı.

Tecdelioğlu sözlerini şöyle sürdürdü;

"Umuyoruz ki 2024’ün ikinci yarısı hem ihracatımızın arttığı hem de dezenflasyonist sürecin başladığı, dünya ekonomisindeki belirsizliklerin birer birer yok olduğu ve ülkemizin ekonomisinin güçlenerek yoluna devam ettiği bir dönem olacak.”

UÇARMAK: TÜRKİYE BÜYÜMEYE İHRACATLA DEVAM EDİYOR

Küresel tüm olumsuz etkilere rağmen Türkiye'nin; üretmeye, istihdam sağlamaya, büyümeye ihracatla devam ettiğini vurgulayan Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak; salgınlara, savaşlara, ham madde ve enerji krizlerine, yaşanan çok yıkıcı doğal afetlere rağmen ihracatçıların dünyanın her bir köşesinde seferberlik halinde performans gösterdiğini belirtti.

Türkiye'nin 2023 yılında Orta Vadeli Program’da (OVP) hedeflenen oranının üzerinde yüzde 4,5 büyüme performansı gösterdiğini hatırlatan Uçarmak, Demir ve Demir Dışı Metaller sektörünün bu dönemde büyük bir başarıya imza attığını belirtti.

'2028 İHRACAT TANITIM VE PAZARLAMA VİZYONU HAZIRLANIYOR'

Beş Yıllık Kalkınma Planı’nda yer alan 2028 yılı ihracatını 375 milyar dolara çıkarma ana hedefi doğrultusunda, Türk ihraç ürünlerini en etkili bir biçimde dünyaya tanıtmak amacıyla ‘2028 İhracat Tanıtım ve Pazarlama Vizyonu’nun hazırlandığını duyuran Uçarmak, "Bu kapsamda her bir sektörün ve ithalatçı ülkenin kendine özgü dinamikleri esas alınarak, Türk malı ve hizmeti imajının daha da güçlendirilmesi için itinayla kurgulanan 41 adet tanıtım ve pazarlama projesini hayata geçireceğiz. İhracatçı firmalarımızın küresel değer zincirlerinin katma değer yaratan aşamalarına eklemlenmesini destekleyen, karbon emisyonu azaltımı ve yenilenebilir enerji kullanımı ile kaynak verimliliği artışı konularında ihtiyaç duyacakları ihracata yönelik devlet yardımlarını vermeye devam edeceğiz." dedi.

Bakanlık olarak, başta Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası olmak üzere, devletimizin bütün ilgili kurum ve kuruluşları ile koordinasyon içinde ihracatçıların finansman imkanlarını nasıl geliştirebilecekleri konusunda gayret ettiklerini belirten Uçarmak, "Bakanlığımız yüksek-orta yüksek teknolojili ürün ihracatı ve pazar çeşitlendirmesi stratejilerimizi destekleyecek yeni bir finansman paketini Türk Eximbank ile iş birliği içerisinde hazırlıyoruz, yakın bir zamanda sizler ile buluşturmuş olacağız.” dedi

CARİ AÇIĞA İHRACAT ÇÖZÜMÜ

İhracatın Türkiye ekonomisinin itici gücü olduğunu kaydeden TİM Başkanı Mustafa Gültepe, ülke ekonomisinin güçlenmesi için daha çok üretmek, üretime değer katmak, ihracatta kilogram değerini artırmak zorunda olduklarını ve cari açığın kapanmasında ihracatın kritik önemine dikkat çekti.

150 bine yaklaşan ihracatçı firma ile gece gündüz demeden çalıştıklarını vurgulayan Gültepe, "2024’e mal ihracatını 267, hizmet ihracatını 110 milyar dolara çıkarma hedefi ile başlamıştık.  2024 ilk iki ayını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,5 artışla 41,1 milyar dolar ihracatla tamamladık. İnanıyorum ki yıl sonunda hem mal hem de hizmet ihracatında hedeflerimizin üzerine çıkacağız. Demir ve Demir Dışı Metaller, ham madde ve ara mamul olarak neredeyse tüm sektörlerimize bir şekilde dokunuyor. Bu yönüyle sektörümüzün ülke ekonomisi için farklı bir yeri bulunuyor." dedi.

İDDMİB İHRACATIN ŞAMPİYONLARI*

1- Kibar Dış Ticaret A.Ş.

2- Sarkuysan Elektrolitik Bakır Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi

3- Asaş Alüminyum Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi

*Ödül listesi ile ilgili detaylı bilgiye ekteki dosyadan ulaşabilirsiniz.

Site Design & Technology by
http://sirius.com.tr/