
İhracatın 'Metalik Yıldızları' ödüllerini aldı!
2024 kayıpsız geçti, 2025'te hedef 14 milyar dolar
İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB), zorlu piyasa koşullarına rağmen 2024 yılında ulaşılan 12,7 milyar dolarlık ihracata katkı sağlayan başarılı ihracatçıları ‘İhracatın Metalik Yıldızları' töreninde ödüllendirdi. Törende 25 kategoride 66 firma ödül alırken, İDDMİB Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu, kayıpsız kapatmayı başardıkları yılın ardından ihracata katkı sağlayan tüm firmalara teşekkür etti. İçeride finansmana erişim zorluğu ve düşük kurlarla mücadele eden ihracatçının dışarıda da düşük taleple boğuştuğunu ve buna rağmen ulaşılan rakamın önemli bir başarı olduğunun altını çizen Tecdelioğlu, "Yılın ilk iki ayına da olumlu bir performansla başladık. Bu yılki hedefimiz olan 14 milyar dolara ulaşmak için elimizi taşın altına koyacak ve var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz." dedi.
Geçtiğimiz yılı 12,7 milyar dolarlık ihracatla tamamlayan Demir ve Demir Dışı Metaller sektörünün lider kuruluşu İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB), başarılı ihracatçılarını düzenlenen törenle ödüllendirdi. Ödül töreni Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe ve İDDMİB Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu ile birlikte sektörün öncü isimleri, dernek ve federasyon başkanlarının katılımı ile gerçekleşti. Toplamda 66 firma 25 kategoride ödüle layık görülürken, sektörü temsil eden derneklere de teşekkür plaketleri takdim edildi.
TASARIM YARIŞMASINDA DA KAZANANLAR BELLİ OLDU
Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) desteği, İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB), İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) ve İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) iş birliği ile bu yıl 20'incisi düzenlenen ve toplam 191 başvurunun olduğu tasarım yarışmasının kazananlarına da ödülleri takdim edildi. İMMİB Endüstriyel Tasarım Yarışması 2024 ‘Afet ve Acil Durum’ temasıyla Metalden Mamul Ürünler ve Plastikten Mamul Ürünler Kategorisi olmak üzere iki kategoride gerçekleştirilirken, her iki kategoride de kazanan tasarımcılar ödüllerini aldı. İMMİB Endüstriyel Tasarım Yarışması'na geçmiş 20 yılda toplam 5851 proje başvurusu kabul edildi, 600’e yakın eser ödüle layık bulundu. Ayrıca bugüne kadar toplam 89 tasarımcı yurtdışı eğitim bursundan faydalandı.
'İHRACATÇIYA YENİ DESTEKLERİ YÜRÜRLÜĞE KOYDUK'
İhracatı artırabilmek adına Ticaret Bakanlığı olarak TİM ve ihracatçı birlikleri ile adeta etle tırnak gibi çalıştıklarını ve yeni destekleri yürürlüğe koyduklarını belirten T.C Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya, şunları söyledi:
"Fuar katılımlarından tasarıma, küresel marka olmaktan tedarik zincirleri ve e-ihracattan yurtdışı dağıtım kanalları oluşturmaya kadar ihracatın her aşamasına verdiğimiz destekler var. Bu kapsamda geçtiğimiz yıl 24,7 milyar TL'lik bir bütçeyi yaklaşık 23 bin tane ihracatçımıza kullandık. Bu seneki bütçemiz ise 33 milyar. Bakanlık olarak verdiğimiz destekler yanında Türk Eximbank, İGE ve adeta küllerinden doğan Türk Ticaret Bankası ile ihracatçılarımıza finansman alanında da çözümler sunmaya çalışıyoruz. Bunun yanında dijital dönüşüm, yeşil dönüşüm ve nitelikli insan gücü altyapısını geliştirmek için de yeni projeler üzerinde çalışıyoruz. Responsible Projesi ile Yeşil Dönüşüm adı altında firmalarımızın alacakları danışmanlıklara 5 yıl süresince yüzde 50 destek veriyoruz. Kolay ihracat platformu gibi yepyeni yapay zeka destekli platformlarımız da var. İhracat alanında nitelikli insan kaynağı yetiştirmek için İhracat Akademisi oluşturduk. Bir taraftan destek vermeye çalışıyoruz, bir taraftan da finansmanı kolaylaştırmaya ve nitelikli ticari istihbarat sunmaya çalışıyoruz."
ENFLASYON VE KUR PARALEL GİTMELİ
Türkiye'de toplam ihracatın artışında bir problem olmamasına karşın rekabetçilik, fiyat tutturma ve karlılık konusunda sıkıntılar olduğunu ifade eden Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, enflasyonla dövizdeki artış arasındaki korelasyonun sağlanması gereğine dikkat çekti. Türkiye'de çok daha hızlı büyüyebilme yönünde bir enerji olduğunu kaydeden Gültepe, "2022-2025 arasında asgari ücret artışı yüzde 467 olmasına karşın kur artışı yüzde 160 civarında kaldı. Bu kadar fark olmaz olmamalı, biraz daha paralel bir artış olmalı. 2025 ilk çeyreğinden itibaren bu artışların paralel gitmelerinde büyük bir fayda olacağını düşünüyoruz." dedi. TİM ve ihracatçı birlikleri olarak gerçekten iyi bir çalışma sergilediklerine işaret eden Gültepe, "Mayıs'ta beş ülkeye ayrı ayrı ziyaretler yapacağız. Bunun yanında Amerika yeni bir sayfa. Amerika'yı tüm birlikler olarak ele alıp belki de her ay Amerika'ya heyetler yapmamız ve sektörleri çalışmamız gerekiyor." diye konuştu.
'ZOR YILI KAYIPSIZ ATLATIK, 2025 DAHA İYİ OLACAK'
Sektörün geçtiğimiz yılı zorlu piyasa koşullarına rağmen kayıpsız bir şekilde 12,7 milyar dolarlık ihracatla tamamladığını ifade eden İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu, bu başarıda emeği geçen tüm ihracatçılara teşekkürlerini iletti. İhracatçıların içeride yüksek faiz-düşük kur, dışarıda da düşük talebin etkisi altında zor bir yılı geride bıraktığını kaydeden Tecdelioğlu, bu yıl özelinde ise daha olumlu bir tablo beklediklerini kaydetti. 2025 yılı için 14 milyar dolarlık bir ihracat hedefi koyduklarını ifade eden Tecdelioğlu, özellikle bölgedeki normalleşme ve ortaya çıkacak yeni fırsatlarla bu hedefe ulaşacaklarına inandıklarını vurguladı.
Türkiye'nin üretimde çok önemli bir marka olduğunun ve üretimden gelen bu gücü kullanmak istediklerinin altını çizen Tecdelioğlu, "Bu gücümüzü kullanabilmek için içeride finansmana erişim konusunun mutlaka kolaylaştırılması gerekiyor. Mevcut durumdaki yüksek faizler yatırımın önündeki en büyük engellerden bir tanesi. Bunun yanında yine içeride yükselen maliyetler ve bununla paralel gitmeyen döviz kurları ihracatçıların işini zorlaştırıyor. İhracata yönelik çalışan sektörlerimizin pozitif bir ayrım ve desteğe ihtiyacı olduğunu uzun süredir söylüyoruz. Mevcut maliyetlerle sürdürülebilir ihracat gün geçtikçe zorlaşıyor. Pandemi döneminde tedarik ve üretim gücü ile kazandığımız avantajı ve rekabet gücünü kaybetmek istemiyoruz. Ticaret Bakanlığımızdan ve Hazine ve Maliye Bakanlığımızdan ekstra destekler bekliyoruz." dedi.
Suriye'de savaşın sona ermesinin yanında Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın sonunun gözükmesinin önümüzdeki dönemde Türk şirketler için önemli avantajlar yaratabileceğine işaret eden Tecdelioğlu, bunun yanında Avrupa pazarından da son iki ayda olumlu sinyaller gelmeye başladığını söyledi. Avrupa metal sanayi PMI verilerinin daralmanın yavaşladığına işaret etmesinin en büyük pazarı AB ülkeleri olan Türkiye için önemli bir gelişme olduğunu kaydeden Tecdelioğlu, "Avrupa'nın kendi içinde sıkıntılar olmasına karşın özellikle küçük sipariş adetlerinde bir artış olacağını öngörüyoruz. Bunun için de en doğru adres gerek lojistik yakınlık gerek güçlü bankacılık sistemimiz gerekse de uzun yıllardır Avrupa ile iş yapıyor olmamızdan dolayı Türkiye olacaktır. Avrupa Birliği'nin içinde derinleştiğimiz zaman daha fazla fırsat çıkacağını ve ihracatı artırabileceğimizi düşünüyorum." ifadelerini kullandı.
İDDMİB İHRACATIN ŞAMPİYONLARI*
1- Kibar Dış Ticaret A.Ş.
2- Sarkuysan Elektrolitik Bakır Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi
3- Asaş Alüminyum Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi
*Ödül listesi ile ilgili detaylı bilgiye ekteki dosyadan ulaşabilirsiniz.
Törene ilişkin fotoğraflara da https://drive.google.com/drive/folders/1WC7L25Iqg_WDEDNryzrog8Dxmrq93axq?usp=drive_link linkten ulaşabilirsiniz.